Kombi Bakımı

Kombiler yaz kış evde sıcak sudan ısınma ihtiyacına kadar hayatımızın en önemli gereksinimlerini karşılayan elektrikli cihazlardır. Kış aylarında kombinin sorunsuz ve yüksek performansla çalışması için düzenli olarak bakımının yaptırılması gerekir

Kombi bakımı neden önemlidir ?

Yılda en az bir kere kombi bakımı yaptırmak uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir durumdur. Özellikle sonbahar ayında yapılması gereken kombi bakım ile bir yıl boyunca hiçbir sorun yaşanmaz. Başta Olası kombi arızalarının önüne geçmek ve doğalgaz faturalarının düşmesini sağlamak için bakımlarının profesyonel servislere yaptırılması gerekir.

Kombi bakımı nasıl yapılır ?

Kombi bakımı için öncelikle kendi semt ve bölgenizde bulunan servisle iletişime geçip randevu almanız gerekir. Bunu servislerin internet sitesinden iletişime geçerek kolayca yapabilirsiniz. Eve gelen servis personeli öncelikle kombinin sıcak su ve kalorifer yanma durumlarını kontrol eder ve burada bir sorun varsa buradaki sorunu çözümler. Kombinin su sızdırma durumu en sık yaşanan sorunların başında yer alıyor. Su sızdırma kontrolü yapıldıktan sonra kombinin içi açılır. İçerisinde tozlanma veya herhangi bir arızanın olup olmadığı tespit edilir. İç kısmında bulunan kombi yanma odasında bulunan brülör temizlenir. Bundan sonraki aşamada kombi içerisindeki tesisatlar kontrol edilir.

Elektrik bağlantı noktaları ve tüm hatlar profesyonel teknik elemanlar tarafından kontrol edilir. Kombinin kontrol edilmesi gereken en önemli ekipmanlarından birisi de baca ve fan dır. Baca fan da her hangi bir tıkanmanın olup olmadığı incelenir ve bu bölümde de temizlik yapılır. Kombinin kalorifer dönüş hattında bulunan filtre de kombi bakımı yapan servislerin mutlaka incelemesi gereken bir bölümdür. Filtre değişebilir veya temizlenebilir. En son aşamada genişleme tankı kontrolü yapılır ve bar basıncı ayarlanarak kombi kullanıma ve kışa kullanıma hazır hale getirilir. Yapılan profesyonel bir bakımla kombinizin bir sene boyunca arıza yapma olasılığı oldukça düşük hatta imkansızdır diyebiliriz.

Kombi bakım Servislerinde nelere dikkat etmeliyiz ?

Tabi ki kombilere servis çağırarak işi ehline bırakmak gerekir. Ancak gelen servisin yetki belgesine kesinlikle bakmanız gerekiyor. Eğer yetki belgesi yoksa kesinlikle kombinize müdahale etmesine izin vermeyiniz. Bakım yaparken arıza olup olmadığı, arızaların nerelerden kaynaklandığı ve ne kadar masraf yapılacağı konusunda da bilgi almanız önemlidir.

Servis personelinin ilk yapması gereken iş kombinin çalışma performansını ve verimliliğini test etmektir. Çalışma performansı için kombinin sıcak su ve kalorifer tesisatının kontrol edilmesi gerekir. Daha sonraki arıza tespitlerinde bu sorunların giderildiğine emin olun. Yani baca temizliğinin yapılması, filtrelerin kontrol ve temizliği de yapıldığından emin olmanız gereken unsurlardır.

Kombi bakımı yapılmazsa ne olur?

Ülkemizde doğalgaz maalesef oldukça pahalı. Bunun için tasarruf yollarının iyi bilinmesi ve uygulanması gerekir. Bakım yaptırılan kombilerde ekonomik açıdan tasarruf sağlanırken bakım yaptırılmadığı takdirde faturalar yüksek gelir. Bu yüzden ekonomik anlamda zarar ortaya çıkar. Çünkü kombi arızalı olduğu için veya filtre ve bacası kirli olduğu için yanmak için daha fazla güç harcar ve buna bağlı olarak daha çok doğalgaz tüketir. Tabi ki zarar bununla sınırlı olmaz. Verimli çalışmadığı için ortamda ısınma sorunları da ortaya çıkar ve yeterince sıcak olmaz. Fabrikasyon değerlerinde çalışmayan kombi verimi düşer.

Kombi fiyatları oldukça yüksek. Bakımı yaptırılmayan kombiler zaman içerisinde bu arızalara bağlı olarak bozulur. Özellikle yanma ayarları bozulduğu için servis ücretinden daha fazla maliyete yol açar. Veya kombiniz artık kullanılamaz hale gelir ve yenisinin alınması gerekir. Kombiler için bakım yaptırmak aynı zamanda yasal bir sorumluluktur. Çünkü arızalı kombi can güvenliğini tehdit eder ve zehirlenme vakaları yaşanabilir. Hayati önem taşıyan bu cihazlarda bakım yaptırarak tüm riskleri ortadan kaldırmak gerçekten öncelikle sizin huzurlu olup endişe yaşamamanızı sağlayacaktır.